Het bedrijf

Metaaldraaierij Brienen BV uit Nederhemert is gespecialiseerd in hoogwaardig draai- en freeswerk. Voor uiteenlopende opdrachtgevers levert het bedrijf specialistische producten af, variërend van enkele exemplaren tot complete series.

Naast draai- en freeswerk is Metaaldraaierij Brienen tevens sterk in het meedenken en ontwikkelen van nieuwe opdrachten en projekten, die nog vanuit het basisconcept geproduceerd moeten worden.

Team Metaaldraaierij Brienen

1. Andries Brienen - Specialisme: All-round in hoogwaardig draaiwerk
2. Rémon Brienen - Specialisme: CNC draaibank
3. Ad van Hezik - Specialisme: CNC frezen

Brienen schaft 4de Feeler aan in 15 jaar

Nog elke dag feest bij Brienen

Andries Brienen draait al 40 jaar en het is voor hem nog elke dag een feest om aan een draaibank te staan. Het feest is nog iets groter geworden sinds hij met zijn bedrijf Metaaldraaierij Brienen is verhuisd naar een nieuw bedrijfspand in Nederhemert. Daar hebben hij en zijn medewerkers vijf keer zo veel ruimte.
Zoals zo veel metaalondernemers is ook Andries Brienen met zijn eigen bedrijf begonnen op een eenvoudige draaibank in de schuur achter zijn huis; in zijn eigen tijd naast een reguliere baan bij een machinefabriek. Dat hield hij 7 jaar vol en toen werd het zo druk dat hij maar helemaal voor zich zelf verder ging. De eerste medewerker kwam in dienst toen een belangrijke klant, waarvoor hij onderdelen voor computers produceerde, liet weten wat meer zekerheid wel op prijs te stellen. Nu bestaat de ploeg van Metaaldraaierij Brienen uit vijf personen, onder wie Andries’ jongste zoon Rémon, opgeleid als verspaningstechnoloog en specialist in CNC-draaiwerk.

Visie verwezenlijken
Door de groeiende omzet zat Brienen al enige tijd wat krap behuisd, maar eind vorig jaar deed zich de kans voor om op hetzelfde industrieterrein in Nederhemert het prachtige pand van een voormalig lasbedrijf te kopen. Andries Brienen: “Mijn zoon doet nu mee, hij heeft dezelfde liefde voor het vak als ik en wil verder met dit bedrijf. Dan moet je ook vooruit kunnen om je visie te verwezenlijken.”

Vakmanschap
Die visie is bij Brienen wel duidelijk. Vader en zoon willen verder groeien in vakmanschap en in technologie, in nog geavanceerdere machines. Ze zitten niet te wachten op grote uitbesteders met eentonig werk. “Wij willen dingen maken die er niet zijn. Kleine series en prototypes van onderdelen voor racemotoren, bergingsauto’s, de offshore industrie en heimachines, waarvoor veel vakmanschap nodig is. Op vakmanschap moet je als klein clubje zoals wij je winst halen.”
Vakmanschap heeft Andries Brienen genoeg. Hij heeft in al die jaren een schat aan kennis en ervaring op het gebied van draaien opgedaan. Hij heeft eigenlijk altijd gedraaid op machines van wat nu DMG Mori is. “We zijn ooit begonnen met Gildemeister, dat is toch wel het neusje van de zalm. Het is gewoon een genot om op deze machines te draaien.”

Frezen
Metaaldraaierij Brienen doet ook aan frezen, al zal dat altijd in dienst staan van het draaien. Hiervoor wordt gewerkt met Feeler machines, geleverd door Jan-Nico Kisters van Kisters Machines en Machine Care, die sinds kort gezamenlijk opereren onder de naam Techno-Center Vessem. Brienen en Kisters kennen elkaar al 20 jaar. De eerste Feeler freesbank die Kisters leverde had een slag van 800 mm, de tweede van 1000 mm. En tegelijk met het betrekken van het nieuwe pand in april is daar de derde Feeler geplaatst: een verticaal bewerkingscentrum Feeler VMP 50A met een bereik van 1.300 mm. “We hebben uitstekende ervaringen met Feeler”, zegt Andries Brienen. “Ook een van onze draaibanken is van dat merk. De machines zijn betrouwbaar, we hebben vrijwel nooit storingen. Ze zijn gebruikersvriendelijk, er is makkelijk mee te werken. Verder is de prijs-kwaliteit verhouding gewoon goed. Waarom zouden we een ander merk nemen dat veel duurder is?”
Met de nieuwe machine is Brienen er flink op vooruit gegaan. Naast de grotere slag is ook de bewerkingshoogte groter. “Dat betekent minder vaak omspannen. We kunnen nu bijvoorbeeld in één keer een onderdeel voor een bergingswagen maken. Dat hangen we in de kraan, klemmen het vast op de machine we kunnen bewerken.”

De nieuwe Feeler wordt bediend door Ad van Hezik, specialist CNC frezen. Hij programmeert met VectorCAM, geleverd door CNC-CAM Support & Training dat ook onder de paraplu van Techno-Center Vessem valt. Van Hezik is onlangs begonnen met een opleiding om nog meer uit de programmeersoftware en de machine te halen. Volgens blended learning, dat wil zeggen grotendeels in zijn eigen tijd en in zijn eigen tempo; deels via e-learning en deels via face-to-face contact met de docent. Andries Brienen stimuleert dat alleen maar. “Je moet uitdagingen hebben, zo wordt je vakmanschap steeds groter en zo kom je als medewerker én als bedrijf op een steeds hoger niveau.”

Wilt u meer informatie?

Neem direct contact op
offshore

Offshore

De Offshore industrie is een belangrijk werkterrein voor Metaaldraaierij Brienen ...

Meer lezen
engineering

Engineering

Voor diverse engineerings bureau’s werk Metaaldraaierij Brienen aan verschillende ...

Meer lezen
Bergingsauto

Berging

Verschillende bergingsbedrijven zijn vaste klant bij Metaaldraaierij Brienen ...

Meer lezen
Auto/motorsport

Auto/motorsport

In de auto- en motorsport zijn onderdelen enorm aan slijtage onderhevig en worden de ...

Meer lezen